Dunakeszi Polgár: Egy város, ahol a tanrendbe is bekerülhet a futsal

 

 

Vágynak a legjobbak közé, de a realitás alapján két év múlva ünnepelhet Dunakeszi feljutást

Pár évvel ezelőtt, amikor néhány fociőrült barát összeállt és egyre többször rúgta a bőrt Dunakeszin, még egyikük sem hitte, hogy valóságos mozgalmat indít el a városban. Eltelt néhány év, és a futsal a település egyik, ha nem a legnépszerűbb sportágává vált. Nem kevesebb, mint kétszáz gyermek űzi immár versenyszerűen a sportágat, Dunakeszi országos viszonylatban is az egyik legnagyobb utánpótlásbázissá vált, míg a felnőtt csapat újra harcban áll az NB I-es szereplésért. Matyóka Zoltán, a Dunakeszi Futsal Klub ügyvezető elnöke nem titkolja, már csak egy igazi saját otthon hiányzik nekik.

- Amikor 1988-ban először találkozott a sportággal, gondolta volna, hogy egyszer eléri azt sportvezetőként, hogy az általa irányított sportág hitvallássá válik egy városban?
- Bevallom őszintén, hogy nem. Sosem gondoltam volna azt, hogy Dunakeszin néhány barát focirajongásából ez lehet. Annak idején, még 2011-ben, amikor a város éledező csapata az NB II Keleti csoportjában elkezdett vitézkedni, sokat jelentett a sportág népszerűvé válásában az, hogy éppen akkor rendezték hazánkban az Európa-bajnokságot, ahol a magyar válogatott valamennyi meccsén telt ház volt.

- Azért az sem ártott, hogy a csapat elkezdett szárnyalni, és olyan játékosok érkeztek Dunakeszire, kikért érdemes volt meccsre járni...
- Hát, igen, ráadásul a szakvezetői poszton is olyanok dolgoztak a csapat mellett, akik a sportág mesterei, mint Fehér Zsolt illetve Sito Riviera. Persze a pályán is egyre jobban ment a csapatnak, olyanok rúgták a gólokat nálunk, mint a sokszoros válogatott Horváth Ferenc és Vincze Ottó, a román futsal válogatott Tony Sáfár, a spanyol kiválóság Jordi, vagy a többszörös hazai gólkirály, Kun Gábor. Egyre több néző volt a meccseken, egyre inkább program volt péntek este ott lenni a Radnóti Gimnáziumban. Nem véletlen, hogy megnyertük a bajnokságot. Jött az NB I, és ott azonnal bejutottunk a legjobb hat közé. Ám hiába a rengeteg telt ház, az emberek szeretete városszerte, elképesztő mennyiségű támadásokat kaptunk. Így végig kellett gondolnunk a folytatást, és rájöttünk arra, megfelelő anyagi háttér nélkül nem tudunk fejlődni. Így jött a győriekkel való egyesülés, ami akkor nagyon jó ötletnek tűnt. Egy nemzetközileg is erős csapat kialakítása a két gárdából, illetve egy országos szinte egyedülálló utánpótlás-bázis létrehozása. Az elsőből nem lett semmi, egy év után megszűnt az együttműködés, ám a fiatalok valóban megragadtak a futsal mellett.

- Azért ez talán fontosabb...
- Jelenleg kétszáz gyermek és fiatal űzi Dunakeszin a sportágat, és a különböző korosztályos csapataink egyre sikeresebbek. Biztos vagyok abban, hogy három-négy év múlva a jelenlegi U17-es és U15-ös csapatból több tehetségre fog a felnőtt csapat épülni. És abban is biztos vagyok, hogy a legmagasabb szinten is megállják majd a helyüket.

- Ezek szerint lassan-lassan megint készülhetnek a dunakesziek NB I-es meccsekre?
- A korábbi sikereink igenis vissza fognak térni, de a realitás azt mondatja velem, számunkra két év múlva lenne az igazi a feljutás, amikor már a fiataljaink beépültek a csapatba és megedződtek a másodosztályban. Ahhoz, hogy a legjobbak között odaérj az első három hely valamelyikére, 80-100 millió forint kell évente, és hiába az önkormányzat minden területen tapasztalható segítsége, jelenleg még nem áll ennyi a rendelkezésünkre. Persze, azt nem mondom, hogyha idén a csapat kivívja a feljutást, akkor nem teszünk meg mindent, hogy vállalni tudjuk az első osztályt.

- Mikor lesz végre saját otthonuk?
- Hát, igen, ez a másik fájó pontunk... A Radnóti Gimnázium mindent, sőt, még annál is többet tesz annak érdekében, hogy otthon érezzük magunkat, de... Nagyon hiányzik egy saját csarnok, ahol a szakmai fejlődés miatt valamennyi korosztály edzéseit egy helyen tarthatnánk. Ha ez megvalósul, akkor vállalnánk azt is, hogy a futsal bekerüljön az iskolai tanrendbe. A Magyarság Sportpálya mellett hamarosan talán az építkezés is elkezdődhet, ugyanis a források már megteremtődtek a beruházásra.

M. L.

Dunakeszi: Jóváhagyták az új tornacsarnok koncepciótervét

Az áprilisi vélemény-nyilvánító szavazás eredményét tiszteletben tartva, ígéretünkhöz híven a Dunakeszi Magyarság sporttelepen valósul meg a multifunkciós sportközpont.

A Magyar Labdarúgó Szövetség TAO - támogatása teszi ki a csarnok tervezési-kivitelezési költségeinek 70%-át, melyhez az Önkormányzat biztosítja a Városi Sportegyesület számára a visszatérítendő önrészt. A Képviselő-testület ma, 2016. november 3-án hozzájárulását adta, hogy a sportcsarnok önkormányzati területen, azaz a Magyarság Sporttelepen épüljön meg, és jóváhagyta az épület koncepciótervét. A beruházás teljes mértékben pályázati forrásból, összesen bruttó 667 millió forintból valósul meg.

A cikkek a Dunakeszi Polgár 2016 novemberi számában jelentek meg!