Ügyvezető igazgatónk véleménye az Ice Bucket Challenge-ről

"Ügyeljetek, hogy a jót ne az emberek szeme láttára tegyétek, azért, hogy lássanak benneteket. Így semmi jutalom nem vár rátok mennyei Atyátoknál. Amikor tehát alamizsnát adsz, ne kürtöltess magad előtt, mint a képmutatók teszik a zsinagógában és az utcán, hogy dicsérjék őket az emberek!" /Máté evangéliuma/

Bár sok bölcsesség rejlik az evangélium tanításában, úgy vélem Atyánk nem fogja rossz néven venni, ha azért adakozunk nyilvánosan, mert azzal azt érhetjük el, hogy többen is jót tegyenek. A jezsuiták jelmondatához visszanyúlva, vagy ha valakinek úgy tetszik, akkor félremagyarázott machiavellista szemlélettel: a cél szentesíti az eszközt. Bizony mondom néktek, inkább ne szerepeljen ez a jótéteményeim két soros listáján, de vegyek rá másokat is arra, hogy az arra rászorulókat segítsék. Vélhetően Ferenc pápa is hasonló következtetésre juthatott, hiszen a Vatikán sajtószolgálatán keresztül jelentette be pl., hogy a mástól kapott Harley-Davidsont árverezés céljából tovább adományozza vagy azt, hogy kétezer eurós csekket küldött egy idős velencei asszonynak. Úgy tett jót, hogy mások is láthatták, de talán nem kap nagy dorgálást az Atyától. Ha mégis, hát legalább e tekintetben egy sorban fogunk állni, amit büszkén "tűrök" majd és közben integetek a szomszédos, jeges vízben álló magamutogatókra, akik kizárólag a leöntésben látták meg a kezdeményezés lényegét.

Az előbbiek fényében köszönöm a kihívást, amelyet elfogadok ugyan, de szigorúan a kezdeményezés eredeti célja és szabályai szerint. Úgy vélem, hogy a kezdeményezésnek nem a magamutogatás vagy a jeges vízzel történő nyakon öntés a lényege, ezért emlékeztetőül az általam ismert szabályok lényege.

1. Mindenekelőtt egy olyan ügyet kell találni, amelyet fontosnak tartunk. A "játék" szerinti összeget ezen ügyre kell fordítani. Az adott ügyet meghatározott szervezetek (pl. alapítványok, közhasznú alapítványok, egyesületek, stb.) is képviselhetik, így az összeget hozzájuk is el lehet juttatni.

2. A cél megjelölése után lehet választani:
a) nyakon öntöm magam egy vödör jeges vízzel ÉS átutalok 10 USD-t (vagy annak megfelelő pl. HUF összeget) VAGY
b) nem öntöm nyakon magam egy vödör jeges vízzel, EZÉRT átutalok 100 USD-t (vagy annak megfelelő pl. HUF összeget - kb. 24.000 HUF)

3. A kihívást lehetőség szerint 24 órán belül kell teljesíteni.

4. A kihívás teljesítése után 3 (három) újabb személyt lehet/kell megjelölni, illetve kihívni.


1. A köznevelés szűkös anyagi körülményeit ismerve a magam részéről az óvodás és az általános iskolás gyermekek nevelését szeretném elősegíteni.

2. A nyakon öntés helyett csupán egy jégkockát szopogattam el, maradt tehát a fenti b) verzió. Az általam támogatott alapítványok:
"Kölyök Aranycsapat" Közhasznú Alapítvány